Tuzla-incidens 2003.11.19.

 2011.06.08. 11:16

Az Oroszorszag es Ukrajna kozott hatarviszalyt okozo, a Tamani felszigeten epitett gat negyven meteret  alamosta az arviz a vihar idojaras kovetkezteben. Az oroszok altal vitatott hovatartozasu sziget, Tuzla egy reszet is elontotte az arviz.

 

Napok ota vihar tombol a Kercsi szorosban, aminek kovetkezteben a tamani felszigeten epitett orosz gat negyven meteres szakaszat alamosta a viz. Az arviz a gattal szembeni ukran sziget, Tuzla egy reszet is elontotte. Helyszini beszamolok szerint a sziget delkeleti reszen a partszakasz egy kilometer hosszan es 100 meter szelessegben kerult viz ala.

Az ukran fel azt allitja, hogy a gat a felelos a Tuzlat pusztito arvizert, mert az epimeny miatt erosebb lett a a hullamveres a sziget partjainal. Okologusok szerint  november 3-a ota a sziget hosszaban 97 meterrel, szelessegeben pedig 40 meterrel lett kisebb.

Tuzlat Ukrajna sajat teruletenek tekinti, de az utobbi idoben a sziget hovatartozasat orosz reszrol vitatni kezdtek. A ket orszag kozott hatarviszalyt okozo gat epiteset szeptember vegen kezdtek az Oroszorszaghoz tartozo Tamani felsziget felol haladva Tuzla szigete fele anelkul, hogy az epikezesrol elozetesen tajekoztattak volna Ukrajnat. Kijev szamtalan alkalommal tiltakozott a gatepites ellen, mert azt feltetelezte, hogy Oroszorszag ily modon akarja elcsatolni Tuzlat.

Az orosz fel allitasa szerint viszont azert kezdtek a gatepitesbe, hogy megovjak a Tamani felszigetet a sorozatosan pusztito arvizektol.  Orosz adatok szerint az elmult het evben tizen vesztettek eletuket a felsziget partjait elonto arvizek kovetkezteben.

A ket orszag kozotti targyalasok eredmenyekeppen oktober 23-an leallitottak a gat epiteset. Jelenleg a gat vege ukran forrasok szerint Ukrajna tengeri hataratol 102 meterre, Tuzlatol mintegy 350 meterre van.

Az inforadiot Kovacs Andrea tudositotta Kijevbol

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elveszetthirek.blog.hu/api/trackback/id/tr222967296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása