Ukrán veszteség 2003.11.12.

 2011.06.08. 10:54

Ukrajnanak az elkovetkezo ket evben tobb mint 700 millio dollar veszteseget fog okozni az Europai Unio jovo tavasszal esedekes bovitese

 

Egy ukran kutatasi intezet vizsgalata szerint az europai unio jovo majusban esedekes bovitese az elkovetkezo ket evben varhatoan tobb mint 700 millio dollar veszteseget okoz Ukrajnanak.

A szakertok szerint a veszteseget az okozza, hogy Ukrajna ket fo kereskedelmi partnerenek, Magyarorszagnak es Lengyelorszagnak az unio szabalyaihoz kell igazitaniuk  gazdasagi-kereskedelmi politikajukat.

Az ukran kulkereskedelemre komoly csapast mer peldaul az unioban ervenyes dompingellenes szabalyozas, ami az ukran femipari termekek exportjat korlatozza, valamint a szigorubb EU-s  egeszsegugyi eloirasok, amelyek viszont a mezogazdasagi, elelmiszeripari termekek kivitelet nehezitik majd.

Ugyanakkor az elemzok ramutatnak arra is, hogy ha Ukrajnanak sikerul megerositeni  piaci pozicioit, 2006 utan akar evi 60 millio dollar pluszbevetelre is szert tehet. A bovites utan ugyanis az uj unios tagallamokban csokkeni fognak az ukran termekekre kivetett vamtarifak, ami lehetoseget ad arra, hogy Ukrajna bovitse az ezen orszagokba iranyulo exportjat. A kutatok szerint  ez evente 5 millio dollarral novelheti Ukrajnanak a kulkereskedelembol szarmazo bevetelet. Ezen kivul a bovites kovetkezteben csokkenhetnek az egyeb,  nem tarifalis jellegu kereskedelmi korlatozasok is. 

A szakertok felhivtak a figyelmet arra, hogy Ukrajna azzal minimalizalhatja az EU-bovites okozta vesztesegeit, ha minel hamarabb a vilagkereskedelmi szervezet tagjava valik, es az unio elismeri Ukrajnat, mint mukodo piacgazdasagot.

 

Az inforadiot Kovacs Andrea tudositotta Kijevbol

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elveszetthirek.blog.hu/api/trackback/id/tr662967238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása