Tuzla-incidens 2003.11.11.

 2011.06.08. 10:53

Szergej Ivanov orosz vedelmi miniszter szerint Ukrajna jogtalanul allitott hatarorseget a kercsi-szorosban levo Tuzla szigetere. Ismert, hogy az ukran hataroroket oktoberben vezenyeltek a szigetre, valaszul a Tamani-felszigeten folyo gatepitesre, amely hatarviszalyt valtott ki a ket orszag kozott.

 

Az orosz vedelmi miniszter szerint Ukrajna jogtalanul allitott hatarorseget a Kercsi szorosban levo Tuzla szigetere. Szergej Ivanov ezt ormenyorszagi latogatasa alatt jelentette ki ujsagiroknak.

Mint fogalmazott, amig a felek nem allapodtak meg a hatar holleteben, torvenytelen az ukran hatarorseg egyoldalu jelenlete a szigeten. Ugyanakkor a vedelmi miniszter ugy velte, hogy a  tuzlai konfliktusrol folyo  targyalasok most jobban haladnak, mint korabban.

Ukrajna oktoberben vezenyelte a hataroroket a szigetre, miutan az Oroszorszaghoz tartozo Tamani felsziget vedelmere epitett gat egyre kozelebb terjeszkedett Tuzlahoz. Ukrajna a szigetet sajat teruletenek tekinti, Oroszorszagban viszont ezt az utobbi idoben vitatni kezdtek, ezert az ukranok attol tartanak, hogy a gatepites pusztan urugy a kis sziget elcsatolasara.

Egyebkent a gat epiteset alig 150 meterre az ukran tengeri hatartol felfuggesztettek, es a ket orszag jelenleg targyalasok utjan probal megoldast talalni a vitara. Oktober vegen sikertelenul vegzodott a ket miniszterelnok moszkvai targyalasa Tuzlarol. Ukrajna ugyanis cafolta az orosz miniszterelnok azon bejelenteset, miszerint ukran kollegaja igeretet tett volna neki a hatarorok kivonasarol. Az ukran kormany kozlemenyben szogezte le: ha kivonnak a hataroroket a szigetrol, azzal elismernek, hogy az vitatott hovatartozasu terulet. Ezzel szemben Janukovics miniszterelnok egyertelmuen ertesere adta orosz partnerenek, hogy Tuzla Ukrajna elidegenithetetlen resze.

 

Az inforadiot Kovacs Andrea tudositotta Kijevbol

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elveszetthirek.blog.hu/api/trackback/id/tr172967235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása