Gruziaban az ellenzek tovabb folytatja az utcai tunteteseket.

 

Gruzia 27 korzeteben meg kell ismetelni a valsztasokat. Az ellenzek tovabb foltyatja az utcai tunteteseket azutan, hogy az elnokkel a het vegen folytatott targyalasuk teljes kudarccal vegzodott.

 

 

A kozponti valasztasi bizottsag bejelentette, hogy Gruzia 27 korzeteben meg kell ismetelni a parlamenti valasztasokat az ott elkovetett sulyos szabalytalansagok miatt. Az ismetelt valasztasokra varhatoan november 16-an kerul sor. Elkepzelheto, hogy meg tobb korzetben kell a voksolast megismetelni, ugyanis a  beerkezett tobb mint 300 panasz mindegyiket meg nem vizsgaltak ki.  Eppen ezert a valasztasi bizottsag felfuggesztette a szavazatok szamlalasat, es egyelore nem hirdet eredmenyt.

Az EBESZ es az Europa Tanacs megfigyeloi a valasztasok masnapjan tartott sajtotajekoztatojukon mar beszamoltak arrol, hogy rengeteg szabalytalansagot eszleltek a szavazasokkor.

A november 7-en kozolt reszeredmenyek szerint a november 2-ai valasztasokon a legtobb voksot a Demokratikus Ujjaszuletes szovetsege kapta, oket kovette az elnokparti uj Gruziaert part, az ellenzeki Nemzeti Mozgalom pedig a harmadik helyre szorult.

Az ellenzek a valasztasok ervenyteleniteset koveteli, a szavazatok meghamisitasaval vadolja a vezetest, ezert november 7-e ota folyamatos utcai demonstraciot tart a fovarosban. Kovetelik Eduard Sevardnadze elnok lemondasat is, aki azonban kijelentette: nem tavozik posztjarol, hiszen ot a nep valasztotta.

A hetvegen az allamfo targyalt az ellenzek kepviseloivel, de megbeszelesuk teljes kudarccal vegzodott Az ellenzeki Nemzeti Mozgalom vezere ugyanis felallt es elhagyta a targyaloasztalt. Mihail Szaakasvili ezt kovetoen ujsagirok elott azzal vadolta Sevardnadzet, hogy hatteralkut kotott Vlagyimir Putyin orosz elnokkel, akitol allitolag valamifele garanciakat kapott. Kijelentette: nem javaslom Oroszorszagnak, hogy belemenjen ebbe a kalandba. Oroszorszagnak nem kell katonai erejet Gruzia ellen bevetnie, ugyanis Sevardnadze hamarosan nem lesz hatalmon, eppugy, ahogy Ceausescu es Milosevics sincs mar.

Sevardnadze kijelentette ugyanakkor, hogy hajlando ujra targyaloasztalhoz ulni az ellenzekkel, azonban azt is ertesre adta, hogy nem latja indokoltnak a valasztasok megismetleset.

A gruz vedelmi miniszter ekozben egy teveinterjuban kijelentette, hogy Gruziaban a helyzet ellenorizhetetlenne valt, es nem zarta ki annak lehetoseget sem, hogy bevetik a fegyveres eroket a tuntetok ellen.

A fovarosban kialakult helyzet miatt Sevardnadze lemondta szokasos hetfoi radiointerjujat. Az elnok allitolag a nap folyaman Nyugat-Gruziaba es Adzsariaba utazik

 

Az inforadiot Kovacs Andrea tudositotta Kijevbol

A bejegyzés trackback címe:

https://elveszetthirek.blog.hu/api/trackback/id/tr392967206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása