Lenin-mauzóleum 2003.11.07.

 2011.06.08. 10:39

November 10 tol csaknem az ev vegeig zarva lesz a moszkvai Lenin/mauzoleum a latogatok elott. A proletariatus vezerenek bebalzsamozot holttesten vegeznek ugyanis allagmegovo munkakat. Lenint valoszinuleg uj ruhava is oltoztetik.

 

November 10-tol december 29-ig zarva lesz a Lenin-mauzoleum az orosz fovaros Voros teren. A proletariatus vezerenek bebalzsamozott holttesten ugyanis allagmegovo munkakat vegeznek. A Ria Novosztyi orosz hirugynokseg emlekeztetett arra, hogy ilyen munkalatokat rendszeresen altalaban evente egyszer hajtanak vegre Lenin holttesten, es altalaban masfel honapig tartanak. Ultoljara tavaly tavasszal renovaltak Vlagyimir Iljicset.

Elsosorban biokemiai eljarasokat vegeznek, amelyek a bebalzsamozott holttest allaganak megovasa erdekeben szuksegesek. A munkat egy biologiai, orvosi technologiai kutatointezet munkatarsai vegzik.

Ennek az intezetnek a vezetoje a forum ukran sajtougynokseg szerint elmondta, hogy valoszinuleg at is oltoztetik a kommunista vezert. Hozzatette, hogy az elmult harminc ev alatt, amiota o iranyitja a holttest allaganak ellenorzeset, Lenin eddig tizszer cserelt oltonyt  Emlekeztett arra, hogy amikor eloszor a mauzolaeumba helyeztek Lenint, katonai zubbonyt viselt. Valakinek azonban az a gondolata tamadt, hogy a katonai egyenruha a nagy vezer totalitarius politikajat juttatja az emberek eszebe, ezert surgosen polgari ruhaba oltoztettek.

A tudos egy korabbi interjuban kifejtette, hogy Lenin teste rendkivul jo allapotban van, es ha sikerul ezt fenntartani, legalabb 100  evig a mauzoleumban maradhat. A tudos kijelentette, hogy a balzsamozasi technika, es a berendezesek, amelyek a levego megfelelo homersekletet es nedvessegtartalmat biztositjak a mauzoleumban az orosz tudomany egyedulallo vivmanyai koze tartoznak. A kutatointezet munkatarsai egyebkent kethetente ellenorzik  Lenin testenek allapotat.

A kommunista vezer bebalzsamozott holttestet 1924-ben helyeztek az akkor meg fabol keszult  mauzoleumba, amelyet januar 27-en nyitottak meg. A mostani, kobol epitett mauzoleum 1930 oktobereben keszult el.

1953 tavaszan  Lenin melle helyeztek Sztalin bebalzsamozott holttestet is.Hruscsov idejen azonban, a szovjet kommunista part kozponti bizottsaganak dontese alapjan 1961 november 1-jere virrado ejszaka Sztalin holttestet kivittek a mauzoleumbol, es eltemettek a Kreml falanal.

 

Az inforadiot Kovacs Andrea tudositotta Kijevbol

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elveszetthirek.blog.hu/api/trackback/id/tr582967202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása