Orosz sarkkutatók 2003.11.10.

 2011.06.08. 10:51

102 orosz sarkkutato indult antarktiszi expediciora

 

 

102 orosz sarkkutato indult utnak hajon Szentpetervarrol a deli sarkvidekre, hogy bekapcsolodjon az ott folyo kutatasokba.

Az Itar-Taszsz orosz hirugynokseg szerint a Fjodorov akademikus nevet viselo hajo mintegy 3 ezer tonna epitoanyagot, potalkatreszt, elelmiszert es futoanyagot is szallit, ugyanis uj telelohelyet epitenek ki a progresz nevu sarki bazison

Az expedicio tagjai bekapcsolodnak az Antarktiszon folyo szezonalis kutatasi munkalatokba. Jelenleg a sarkkutatok geologiai a geofizikai mereseket vegeznek a kontinensen, a hajo felszerelesevel azonban kiterjesztik a kutatomunkat az ocean vizminosegenek vizsgalatara.

Az Antarktiszon csaknem haromezer kutato dolgozik. A volt szovjetunio teruletevel megegyezo nagysagu foldresz 97 szazalekat allandoan ho boritja A kutatoallomasok a maradek harom szazaleknyi teruleten helyezkednek el. A kontinensen a teli kozephomerseklet minusz hatvan celziusfok, a nyari minusz harminc fok.

Az inforadiot Kovacs andrea tudositotta

A bejegyzés trackback címe:

https://elveszetthirek.blog.hu/api/trackback/id/tr612967228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása