Verekedessel kezdodott csutortokon az ukran parlament ulese Ekozben a Verhovna Rada epulete elott tobb mint 10ezer tunteto gyult ossze. Orosz elemzok szerint megvan az eselye annak, hogy a jovo oszi elnokvalasztas elott Ukrajnaban is megtortenik az, ami az elmult napokban Gruziaban tortent.

 

Verekedessel kezdodott az ukran parlament csutortoki ulese. Nehany kormanyparti es ellenzeki kepviselo szallt egymassal okolharcba az elnoki pulpitus elott. A verekedes kivalto oka egyelore nem ismert. A parlament jelenleg a jovo evi koltsegvetes tervezeterol targyal.

Ekozben a parlament epulete elott egy kormanyparti es egy ellenzeki tuntetes is zajlott. Az ellenzeki partok kepviseloi es tamogatoi a koltsegvetes elfogadasa, az ukran vezetes szocialis politikaja, az aremelesek es a minimalber leszallitasa ellen tuntettek. Tobb mint tizezren gyultek ossze a demonstracion. Az ellenzeki partok kozul egyedul a kommunistak maradtak tavol a demonstraciotol. Szinten ugyanott gyult ossze 2-3 ezer banyasz, akik viszont a kormany koltsegvetesi javaslatanak elfogadasat koveteltek a parlamenttol. A Budzse tervezeteben ugyanis a kormany a szenbanyaszat allami tamogatasanak emeleset helyezte kilatasba. Az ellenzekiek helyszini beszamolok szerint roplapokat osztottak szet a banyaszok kozott, amelyekben arra kertek oket, hogy ne higyjenek a kormanynak.

Orosz kommentatorok ekozben arra figyelmeztetnek, hogy Ukrajnaban a jovo oszi elnokvalasztas elott ugyanaz megtortenhet, mint a napokban Gruziaban. A Nezaviszimaya Gazeta orosz napilap szerint az ukran ellenzek verszemet kapott attol, hogy Gruziaban verontas nelkul sikerult elmozditani Eduard Sevardnadze elnokot, es elkepzelheto hogy hasonloval probalkozik. A lap szerint a csutortoki tuntetest az ellenzek mar foprobanak szanja, amit ujabbak is kovethetnek. Az ujsag kommentatora emlekeztetett arra, hogyan reagaltak a gruziai barsonyos forradalomra az ukran ellenzeki partok vezetoi. Idezi a alap peldaul az egyik ellenzeki blok vezeret, Julija Tyimosenkot, aki Nino Burdzsanadzehez, az elnoki hivatalt ideiglenesen betolto gruz ellenzeki politikushoz irt gratulalo leveleben leszogezte, hogy a Gruziaban bekesen, verontas nelkul lezajlott demokratikus forradalom erot ad az ukran demokratikus eroknek is. A lap ugyanakkor megjegyzi:  a gruziai eset megismetlodesenek lehetosege ellen szol az a teny, hogy Ukrajnaban az ellenzek megosztott, a kormanykoalicion kivuli  partok nemcsak a vezetessel, de egymassal is idonkent hadilabon allnak.

Az Utro cimu internetes kiadvany pedig ugy velekedik, hogy Kucsma elnokot megijesztette az, milyen konnyeden sikerult a gruziai ellenzeknek elmozditania posztjarol Sevardnadzet. A kommentator emlekeztetett arra, hogy eppen Leonyid Kucsma elnok kezdemenyezesere tartottak tanacskozast Kijevben a gruziai helyzetrol a Fak-orszagok kulugyminiszterei

 

Az Inforadiot Kovacs Andrea tudositotta Kijevbol.

A bejegyzés trackback címe:

https://elveszetthirek.blog.hu/api/trackback/id/tr452967314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása