Az orosz kulugyminiszterium terroristak rejtegetesevel vadolta meg  Nagy-britanniat, miutan Londonban a birosag  ugy dontott, nem adjak ki Oroszorszagnak  Ahmed Zakajevet, Aszlan Maszhadov szakadar csecsen vezeto megbizottjat.

 

Az orosz kulugyminiszterium  terroristak rejtegetesevel vadolta meg Nagy-Britanniat. Londonban ugyanis ugy hatarozott a birosag, hogy nem adja ki Oroszorszagnak Ahmed Zakajevet, a szakadar csecsen vezeto, Aszlan Maszhadov megbizottjat.

Az orosz kulugyminiszterium figyelmeztetett arra, hogy az eset kedvezotlenul erinti a ket orszag partnerseget, kulonos tekintettel a terrorizmus elleni kuzdelemben valo egyuttmukodesre. A miniszterium kozlemenye szerint mikozben Nagy-Britannia szavakban a terrorizmus valamennyi formaja ellen van es hatekony fellepest surget, ekozben sajat teruleten terroristakat rejteget. Moszkva leszogezte, hogy tovabbra is kovetelni fogja Zakajev kiadatasat.

A dontoset hozo biro ugyanakkor ugy nyilatkozott, hogy igazsagtalan es kegyetlen dolog lenne Zakajevet kiadni Moszkvanak. Ugy velte, hogy nem kizarhato annak lehetosege, hogy

a csecsen politikust megkinoznak Oroszorszagban  A birosag ugyanis meghallgatott egy tanut aki arrol szamolt be, hogy oroszorszagi fogvatartasa alatt elektrosokkal kinoztak, hogy informaciokat szendjenek ki belole Zakajevrol.

A csecsen politikust tavaly december 5-en vettek orizetbe Londonban, ahova Daniabol erkezett, ugyanis az ottani birosag is elutasitotta, hogy kiadja ot Oroszorszagnak.

Ahmed Zakajevet az orosz kormany terroristanak minositi, es tobb, 1996 es 99 kozott elkovetett merenyletetben valo reszvetellel gyanusitja. Nyugati elemzok szerint viszont azon mersekeltek koze tartozik, akik csecsen reszrol meg leginkabb hajlamosak a kompromisszumra.

Zakajev 1959-ben szuletett Kazahsztanban. Groznijban szinmuveszeti foiskolara jart, majd 1981 es 90 kozott szineszkent dolgozott.

Dzsohar Dudajev, a kesobb megolt csecsen elnok szeparatista kormanyaban Zakajev a kulturalis miniszter posztjat toltotte be. A haboru kitoresekor azonban inkabb fegyvert fogott, es egeszen a hadseregtabornoki rendfokozatig emelkedett a katonai rangletran. Aszlan Maszhadov munkatarsakent o is reszt vett azokon a targyalasokon, amelyeken sikerult elerni 1996-ban az orosz csapatok kivonasat Csecsenfoldrol.

Az 1999 oszen kezdodott masodik csecsenfoldi haboru kitorese utan nem sokkal Zakajev megsebesult, majd kulfoldre szokott. 2001 oszen az oroszok nemzetkozi elfogatoparancsot adtak ki ellene.

 

Az inforadiot Kovacs Andrea tudositotta Kijevbol

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elveszetthirek.blog.hu/api/trackback/id/tr192967255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása