Gongadze-gyilkkosság 2003.11.06.

 2011.06.08. 10:37

Az ukran fougyeszseg vadat emelt a belugyminiszterium felderitesi osztalyanak volt vezetoje ellen a Gongadze-gyilkosaggal kapcsolatos iratok megsemmisitese miatt

 

Az ukran fougyeszseg a Gongadze gyilkosaggal kapcsolatosan vadat emelt a belugyminiszterium felderitesi osztalyanak volt vezetoje ellen,  A vad szerint Alekszej Pukacs megsemmisitette azokat az iratokat, amelyek arrol tanuskodtak, hogy  a belugyi szervek megfigyeles alatt tartottak Georgij Gongadze ujsagirot. A belugyi vezeto allitolag azutan semmisitette meg az emlitett iratokat, hogy azok elkobzasarol a fougyeszseg dontest hozott.

Pukacsot oktober vegen vettek orizetbe. Elozetes letartoztatasat azota a kijevi fellebviteli birosag megszuntette, igy szabadlabon vedekezhet, de nem hagyhatja el az orszagot.

A volt belugyi vezeto nem ismeri el, hogy buncselekmenyt kovetett volna el. Arra hivatkozik, hogy a dokumentumokat az eloirasoknak megfeleloen semmisitette meg.

A fougyeszseg szeptemberben jelentette be, hogy legalabb harom szemely ellen nyomozast inditanak a Gongadze uggyel kapcsolatosan.

Georgij Gongadze 2000 szeptember 16-an tunt el. Ket honappal kesobb talaltak egy holttestet Kijev kornyeken egy erdoben, amelyet az eltunt ujsagiroval azonositottak.

Az ujsagiro halala kapcsan napvilagot lattak olyan feltetelezesek is, miszerint meggyilkolasa mogott Leonyid Kucsma elnok all.

Az ukran allamfo viszont oktober 29-en felmentette hivatalabol Szvjatoszlav Piszkun fougyeszt, akinek meneszteset azzal indokolta, hogy elegedetlen volt a teljesitmenyevel, beleertve a Gongadze-gyilkossag felderiteset. Az elnok szavai szerint az utobbi idoszakban a fougyesz szenzaciosnak hangzo bejelenteseket tett egyebek kozott a Gongadze-uggyel kapcsolatosan, a sajtonyilatkozatokon tul azonban semmi sem tortent.

A parlamenti ellenzek szerint viszont a sorozatos kadercserek a fougyeszi poszton valojaban eppen azt a celt szolgaljak, hogy elodazzak a politikai gyilkossagok, beleertve a Gongadze-ugy felderiteset.

 

Az inforadiot Kovacs Andrea tudositotta Kijevbol

A bejegyzés trackback címe:

https://elveszetthirek.blog.hu/api/trackback/id/tr342967192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása